ABD banka mevduatlarında 39 yılda en büyük düşüş
ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Lideri Martin Gruenberg, 2023’ün ilk çeyreğinin bankacılık profiline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son dönemde yaşanan bankacılık stresinin bankacılık sisteminden mevduat çıkışını artırdığını belirten Gruenberg, toplam mevduatın üst üste 4. çeyrekte azaldığını belirtti.
Gruenberg, bu yılın ilk çeyreğinde toplam mevduatın bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,5 azalarak 18,7 trilyon dolara ulaştığını ve bunun bilgi toplanmaya başlandığı 1984’ten bu yana en büyük düşüş olduğunu belirtti.
Söz konusu düşüşte sigortalı mevduattaki artışa bağlı olarak sigortasız mevduattaki düşüşün etkili olduğunu belirten Gruenberg, bu yılın ilk çeyreğinde sigortasız mevduatın yüzde 8,2 azaldığını, aynı dönemde sigortalı mevduatın ise yüzde 2,5 arttığını kaydetti. .
Banka iflasları şube karlarını olumsuz etkiledi
Gruenberg, bu yılın ilk çeyreğinde bankacılık şubesinin net karının bir önceki çeyreğe göre yüzde 16,9 artarak 79,8 milyar dolara ulaştığını ancak iflas edinimlerinden kaynaklanan muhasebe karları hariç tutulduğunda kar seviyesinin aşağı yukarı aynı kaldığını bildirdi.
Bankacılık sektörünün son dönemdeki gerilim dönemine rağmen oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Gruenberg, bölümün net gelirinin ilk çeyrekte yatay kalmasına rağmen hala yüksek olduğunu, aktif kalitesi ölçütlerinin olumlu olduğunu ve bölümün uygun şekilde aktifleştirildiğini söyledi.
Gruenberg, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin sonuçların Mart ayı başında özellikle karlar için başlayan gerilimin sadece birkaç haftalık etkilerini içerdiğine, sektörün gerilime tepkisinin daha kalıcı etkilerinin olduğuna dikkat çekti. ikinci çeyreğin sonuçlarına kadar tam olarak ortaya çıkmayabilir.
Banka şubesi önemli aşağı yönlü risklerle karşı karşıya
Gruenberg, bankacılık bölümünün enflasyon, artan piyasa faiz oranları, yavaşlayan ekonomik büyüme ve jeopolitik belirsizliğin etkilerinden kaynaklanan değerli aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
Bu risklerin kredi kalitesini ve karlılığı zayıflatma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Gruenberg, bunun daha sıkı aracılık, daha yavaş kredi büyümesi ve daha yüksek provizyon maliyetleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Gruenberg, bu riskleri dikkate alarak, FDIC’nin son banka başarısızlıklarının likidite üzerindeki etkileri dahil olmak üzere bankacılık sektörünün durumunu izlemeye ve uygun kontrol önlemleri almaya odaklanacağını vurguladı.
haliliyehaber.com.tr