Haber

Kosova Polisi ülkenin kuzeyindeki varlığını artırıyor

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, ülkenin kuzeyindeki Sırp nüfusun yoğun olduğu bölgelerde güvenlik güçlerinin varlığının artırıldığını bildirdi.

Sveçla, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kosova Polisinin güvenlik, düzen ve hukukun üstünlüğünü sağlama yetki ve misyonuna sahip olduğunu belirtti.

Sveçla, son günlerde ülkenin kuzeyinde polis memurları ve vatandaşlara yönelik art arda düzenlenen silahlı saldırılar nedeniyle güvenliğin sağlanması için polis varlığını artırmayı gerekli gördüklerini ifade etti. sözünü kullandı.

İsveç vatandaşları sakin kalmaya ve ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşların düzeni ve güvenliği için çalışan Kosova Polisi ile işbirliği yapmaya davet etti.

Kosova Polisi yaptığı açıklamada, operasyonel olarak kurumun tüm ülkede durumu kontrol altında tutma ve sistemi sağlama kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Yetkililer bölgeye kaç polis kuvveti gönderildiği ve hangi şehirlerde konuşlandırıldığına dair bilgi paylaşmazken, Sırp medyası kuzeydeki Mitrovica kentine 200’ün üzerinde polis gönderildiğini yazdı.

Kosova Devlet Başkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti, kuzeydeki olayların Sırbistan tarafından organize edildiğini savundu. Osmani bugün gazetecilere verdiği demeçte, Kosova ve Sırbistan ne zaman nihai bir anlaşmaya yaklaşsa, Sırbistan’ın Kosovalı Sırpları kullanarak ülkenin kuzeyinde bir kriz yaratmaya çalıştığını söyledi.

Kuzey Kosova’da patlamalar

Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyede 18 Aralık’ta yapılacak erken yerel seçimler öncesinde, 6 Aralık’ta kuzeydeki bazı şehirlerde patlama ve siren sesleri duyuldu.

Avrupa Birliği (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonu’na (EULEX) bağlı güçler, Mitrovica şehrinin güney ve kuzey yakalarını birbirine bağlayan İber Köprüsü’ndeki varlıklarını artırmıştı.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) yetkilileri, Kosova polisi eşliğinde kuzeydeki ofislerine gittiler, ancak içeri giremediler.

Kosova Polisi’nin açıklamasına göre, 7 Aralık’ta devam eden patlamalarda ses bombası, el bombası ve ateşli silahlar kullanıldı. Olaylarda yaralanan olmazken, belediye seçim kurulu ofisleri hasar gördü.

Kosova-Sırbistan gerilimi

Kosova hükümeti, Temmuz ayı sonunda Sırbistan ile mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda, “Sırp kimlik kartlarıyla Kosova’ya giriş çıkış yapanlara kesintili beyanname verilmesi” ve “Sırp yetkililer tarafından verilen araç plakalarının Sırplara çevrilmesi” konusunda Kosova’da ‘RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına”. kararların yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Kosova’daki Sırplar buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır kapılarını kapattı ve ülkede tansiyon yükseldi.

Kosova hükümeti, Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollardaki tüm barikatların kaldırılması kuralıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı aldı.

Son olarak Kosova tarafı, “yasadışı” olarak nitelendirdikleri plakaların yeniden tescil sürecinin Nisan 2023’e ertelendiğini, bu araç sahiplerinin önce uyarılacağını, ardından para cezası uygulanacağını ve son olarak test plakalarının alınacağını bildirdi. yerleştirildi.

Taraflar, 23 Kasım’da AB’nin arabuluculuğunda gerilimi azaltmak ve ilişkileri normalleştirme yolunda anlaşmaya vardı.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB’nin arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkileri normalleştirmeyi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını sağlamayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu